Címkék

Címkefelhő

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2009.01.11. 15:13 Tomtit

FŰSZER KURKUMA

A  fűszer kurkuma ( curcuma longa) Dél-Ázsiában honos fűszernövény a gyömbérfélék családjának tagja. Szárölelő, hosszúkás, csúcsban végződő levelei vannak. A levél színe és fonákja egyaránt sima és fényes, a levélerek párhuzamosan futnak rajta. Morzsolva fűszeres illatot áraszt. A növény méteres levélnyeleinek tövéből fejlődik a virágfüzér. A virág kb.50 cm-es szár csúcsán nyílik. A fellevelek közül fokozatosan válnak láthatóvá a sárga virágok. Trópusi és szubtrópusi vidékeken termesztik, különösen Indiában, Kínában és Indonéziában. Az évelő növény gyökerét használjuk fel. Magát a fűszert, a sárga színű gyökértörzsből nyerik, amit méregmentes sárga festékanyaga (kurkumin) miatt "indiai sáfránynak" is neveznek. Élénk sárgás színű, kesernyés-aromás pora a currypor egyik legfontosabb eleme.  Ha mértékkel használják, kellemes narancsra és gyömbérre emlékeztető ízt kap az étel; töményen csípős és keserű az íze. A növény fiatal hajtásait és virágát zöldségként is fogyasztják.

Színének köszönhetően gyakran használják a jóval drágább sáfrány helyettesítésére, ez azonban helytelen, mert ízanyaga meg sem közelíti a sáfrányét.

Étkezési felhasználásán túl a kurkuma fontos gyógynövénynek is számít a dél-ázsiai térségben. Levélpépjét kelésekre kenik, a gyöktörzs kivonatával az epilepsziát kezelik, és gyulladáscsökkentésre is használják.

 

 

komment

Címkék: növény fűszer kurkuma


süti beállítások módosítása