Ez a gyümölcs méltán érdemelte ki a gyümölcsök Góliátja címet. Súlya ugyanis elérheti a 40 kilogrammot is. Hazája India és a maláj szigetvilág, de tulajdonképpen minden szubtrópusi éghajlatú országban megterem. A 20-25 méterre megnövő fa törzsén és ágain mint valami zsákok csüngenek a gyümölcsök. A fa a magvetést követő harmadik évben már terem. A gyümölcs érési folyamat 6-8 hónapig tart, közben héja keménnyé válik. A trópusi piacokon bozótvágó késsel darabolják fel. A gyümölcshús kissé rostos, sárga, hosszúkás gerezdjeit könnyen szét lehet választani. Először ropogós majd egyre puhábbá válik. Ha szétvágás után azonnal megkóstoljuk, finom, édes-savanykás ízű. Egy idő után azonban az íz mellé kellemetlen szag is társul.A gyümölcs gazdag vitaminokban. Magjait főzve és pirítva is fogyasztják. A jackfruit-fa kérgéből sárga festékanyagot állítanak elő.
Ajánlott bejegyzések: