Címkék

Címkefelhő

Naptár

február 2020
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29

2009.11.10. 21:02 Tomtit

VÖRÖS ÁFONYA

Szétterülő, felemelkedő vagy kúszó szárú, örökzöld félcserje. Fehér, halvány rózsaszínű, harang alakú, 5-8 mm hosszú virágainak pártacimpái kihegyesedők. A pirosra érő, ehető bogyó 5-10mm átmérőjű.

Európa nagy részén megtalálható. Hazánk ritka, védett növénye. Élőhelyei: fenyérek, lápok, nyílt fenyvesek, törpecserjések.

Közös élőhelyeken kereszteződhet a fekete áfonyával..

Címkék: növény vörös áfonya


2009.11.08. 21:03 Tomtit

KÉK SZAJKÓ

Harsány kiáltásukkal és feltűnő élénkkék szárny- és farktollukkal hívják fel magukra az emberek figyelmét. Eredetileg csak a lombhullató erdőket lakták, de ma már meghonosodtak a szántókon, falvakban, parkokban és a városok környékén is.
Magvakat, gyümölcsöket, bogyókat, rovarokat gyűjtenek. Közismert fészekrablók. Annak ellenére, hogy többségük vonuló, nagy mennyiségű makkot, diót halmoznak fel fölalatti üregekben, faodvakban. Rendszerint párokban és családokban élnek. Vonuláskor csapatokba verődnek.

 

Címkék: állat madár kék szajkó


2009.05.07. 20:44 Tomtit

TAVASZI HÉRICS

 

Kis csoportokban fejlődő növény. Magányosan nyíló virágai nagyok, 40- 80mm átmérőjűek. A virágtakaró 5 csészelevélből és 10-12 tojásdad, fényes sziromból áll. A porzók száma sok. A virágot gallérszerű fellevelek övezik.Nyugat-Európában nagy számban fordul elő, hazánkban viszont ritka, védett növénynek számít.

 
 
 

 

Címkék: virág növény tavaszi hérics


2009.04.30. 18:51 Tomtit

VÖRHENYES JÉGMADÁR

Apró, élénk színű madarak. Síkvidéki esőerdőkben a lomsátor által félig betakart patakok, tavacskák   környékén élnek. Alacsonyan és gyorsan szállnak a víz fölött. Vízbe bukva kisebb halakat, rákokat, vízi rovarokat fognak. A talajon is zsákmányolnak.
 

 

 

 

Címkék: állat madár vörhenyes jégmadár


2009.04.26. 19:47 Tomtit

MODJADJI CIKÁSZOK

 

A dél-afrikai Modjadji cikászairól híres. A modjadji cikászok egyedi faja, az Encephalartos transvenosus itt fordul elő a világon a legnagyobb sűrűségben. A cikász (szágópálma) ősidők óta létező növényfaj, pálmára és páfrányra is emlékeztet: első példányai mintegy 200 millió évvel ezelőtt jelentek meg. A termős fák a magjaikat hatalmas tobozokban érlelik: egynek a súlya a 34 kg-ot is elérheti.

 

 

 

Címkék: növény cikász


2009.04.24. 20:00 Tomtit

SÁRGA IBOLYA

Szórt illetve tőállású levelei élénkzöldek, vese alakúak., fogazottak. Sárga, magányosan vagy párosával nyíló virágainak alsó szirma sötét erezetű. Nyirkos, árnyas, törmelékes helyet kedveli. Májusban- júniusban virágzik.Hazánk védett ritkasága.

 

 

Címkék: virág növény sárga ibolya


2009.04.22. 10:06 Tomtit

MIMOSA PUDICA

Nemcsak a mimóza, hanem valamennyi növény mozog. Ám ez olyan lassan zajlik, hogy általában csak gyorsított filmpergéssel válik láthatóvá. A mimózánál és még néhány más növénynél azonban a mozgásokat szabad szemmel is megfigyelhetjük. Az érintéssel jelet adunk, amely a hőmérséklettől és az inger erősségétől függően vezetődik tovább. A levélcsuklók bizonyos sejtjei erre belső nyomásuk összeomlásával reagálnak, vagyis összezsugorodásuk okozza a mozgást.Kissé fásodó, legfeljebb 1 méter magas félcserje. Ágai tüskések. Virágai aprók, rózsaszínűek vagy halványlilák.A trópusi Amerikából származik.

 

 

Címkék: virág növény mimóza


2009.04.20. 22:38 Tomtit

KARAMBOLA

A magyarul „ csillaggyümölcs” névre hallgató termésről az ember azt hinné, hogy egyenesen a koktélok díszítésére született. Ha szeletekre vágjuk, aranyszínű csillagokká alakul. Ezért is kapta a csillaggyümölcs nevet. Fogyasztják nyersen, gyümölcslének, lekvárnak, zselének elkészítve, sőt sós, fűszeres olajban is. Áttetsző húsa ropogós, lédús, és magas C – vitamin tartalmának köszönhetően enyhén savanykás. Az íze sokak szerint az egresére emlékeztet. A héja is ehető, elég ha megmossuk, és minden élét levágjuk, mert ez keserű. Ha felvágjuk a karambolát, szedjük ki belőle az oldalaiban megbúvó magokat.

 

 

Címkék: növény karambola


2009.04.15. 08:23 Tomtit

KORMOS LÉGYKAPÓ

Lombhullató erdők, gyümölcsösök, kertek lakói. Egy kiálló ágon, felemelt szárnyakkal lesnek, és onnan libbennek a rovarok után. Fészküket faodúba rakják, mohából, kéregből és gyökérszárakból készítik.Hazánkban őszi, tavaszi átvonulók. Európában, Északnyugat-Afrikában, Délnyugat-Szibériában élnek. A trópusi Afrikában költenek.

 

 

Címkék: állat madár kormos légykapó


2009.04.10. 19:14 Tomtit

OLAJPÁLMA

 

Az olajpálma őshazája Nyugat –Afrika. Többnyire óriási ültetvényeken termesztik. Erőteljes törzsű , legfeljebb 30 méter magas fa, kultúrában alacsonyabb. Levele szárnyalt, 7 méter hosszúságot is eléri. A termése túlnyomórészt narancsvörös, töve gyakran sárga, a csúcsán pedig csaknem fekete, hosszúkás-tojásdad, kb. 5 cm hosszú. Egy-egy terméságazat súlya akár 25 kg-ot is elérheti.At olajpálma az egyik legfontosabb nyersanyagok közé tartozik az élelmiszer- és kozmetikai iparban. Terméshúsából pálmaolajat nyernek, nagyrészt margarin előállításához. A magja a pálmamagolajat szolgáltatja, melyet szappankészítésére használnak.

 

 

 

Címkék: növény olajpálma


2009.04.06. 19:43 Tomtit

KÖZÖNSÉGES BORBOLYA

2-3 m magasra növő, gyors kezdeti növekedésű, lombhullató cserje. Sárga virágai májusban nyílnak. Piros termése augusztustól-októberig díszít. Szárazságtűrő növény, napos vagy félárnyékos fekvésbe való. Savanyú, ehető hosszúkás, 5-10 mm hosszú termése korallpiros bogyó, 2 magvú. Iránban és a Közel-Keleten aszalva desszertekbe, rizsételekhez használják fel. Franciaországban vadon nő - ott van magnélküli fajtája is - lekvárt készítenek belőle vagy elteszik ecetben, mint a kapribogyót.Gyógynövény is.. A termés frissítő és anyagcserét fokozó hatású.

 

 

 

Címkék: növény borbolya


2009.04.01. 20:46 Tomtit

GRÁNÁTALMA

A gránátalmafát virágának szépsége és gyümölcsének üdítő íze miatt évezredek óta termesztik. Már az Ószövetség is említi több helyen is. Feltehetően Iránból vagy a Himalája nyugati lankáiról származó növény. A gránátalma lombhullató cserje vagy fa, 3-4 méteresre is megnő. Világosbarna ágai vékonyak. Március elején kezd kizöldülni a bokor: halványzöld keskeny levei üdén csillognak. A virágok általában a nyár derekán jelennek meg a levelek hónaljában vagy a hajtáscsúcson. Eleinte vaskos csészelevelek láthatók, és amint ezek felnyílnak, kibomlanak a kezdetben gyűrött, később kisimuló kárminvörös szirmok. Aranysárga porzók sokasága látható a virág közepén.

 

 

Címkék: növény gránátalma


2009.03.30. 18:19 Tomtit

DICSŐVIRÁG

Ez a növény Dél-Amerikából származik. Nem sokkal felfedezése után meghódította a trópusi-szubtrópusi világ kertészeit, aztán  Európában is sikert aratott.A bimbók rózsaszínűek, a kipattanó virágszirmok püspöklilák és selymes tapintásúak. Az öt nagy szirom közül karomszerűen emelkednek ki a porzószálak. Kecses, finom formája miatt nevezik hercegnővirágnak is.Bársonyos levelei kezdetben fűzöldek, majd sötétedik a színűk, és lehullás előtt narancssárgára, később pedig vörösre színeződnek..Májustól októberig ontja a virágait, és – részleges lombhullató lévén – egyszerre láthatjuk különböző árnyalatú zöld és bíborszínű leveleit.

 

 

Címkék: virág növény dicsővirág


2009.03.28. 17:57 Tomtit

DISZNÓRETEK

Ez az Indiában őshonos fa 10 méter magasra nő meg. 3-3 tagú , páfrányszerűen osztott levelei 50 cm nagyra fejlődnek. Fehér virágai füzérvirágzatba tömörülnek.Termései 45 cm-es hüvelyek, felületükön 3-6 borda fut végig. A magja is ehető. Megpörkölve fogyasztják.

 

 

Címkék: növény disznóretek


2009.03.25. 18:36 Tomtit

GÉBICSEK

 

Kis vagy közepes termetű madarak. A gébicsfélék alapvetően rovarevők, de vannak akik kiegészítik étrendjüket apró gyíkokkal, kisebb rágcsálókkal is. Sok faj raktárt készít : tövisekre szúrják a zsákmányukat. Nyílt bozótosok lakói.

A pápaszemes gébicsek Afrikában élnek.

 Bozótgébics

Karmazsingébicsek hazája Dél-Afrika egyes részei.

Tövisszúró gébics

Zsákmányukat gyakran tövisekre szúrják. Élelemrakrárukról sokszor megfeledkeznek. Eurázsiában költenek. Télen egészen Dél-Afrikáig vonulnak. Hazánk gyakori fészkelői.

 

Címkék: állat madár gébics


2009.03.23. 09:38 Tomtit

HÓPÁRDUC

A hópárduc Közép-Ázsia hegyvidéki területein honos. A legmagasabban élő macskaféle. Nyáron felhúzódik a 3500–6000 méter körüli fennsíkokra és sziklás magashegyekre, télire 2000 méter környékére költözik le. A felnőtt állatok tömege általában 23–41 kg, de elérheti a 75 kg-ot is. A hasonló fajoktól markánsan megkülönbözteti hosszú farka: ezzel egyensúlyoz a meredek lejtőkön és ha alszik, ezzel védi orrát és száját a rendkívüli hidegtől. Teste 1,2–1,5 méter hosszú, farka körülbelül egy méteres. Rövid lábait a hiúzéhoz hasonló vastag szőrzet borítja, hogy könnyebben járhasson a hóban. Általában alkonyatkor vagy éjszaka indul vadászni. Étrendjébe főként a hegyvidékeken élő juh, szarvasfélék, kecske, valamint vaddisznók tartoznak, de megtámad bármilyen állatot, amit csak el tud ejteni, még akkor is, ha az nagyobb nála. Szükség esetén megeszi a madarakat és a rágcsálókat is. A hópárduc a veszélyeztetett állatok közé tartozik, mivel bundája rendkívül értékes a szőrmepiacon.

 
 

 

Címkék: állat hópárduc


2009.03.21. 18:18 Tomtit

DARWINIA OXYLEPIS

A mirtuszfélék(Darwinia) nemzetségébe mintegy 35 faj tartozik, amelyek közül többet ,,hegyi harangként” ismernek. A Darwinia oxylepis Nyugat-Ausztrália déli részén honos, 1,5 méterre nő meg, tűszerű levelei 10mm hosszúak. Elmorzsolva a leveleket eukaliptusz illatúak, illatszerkészítéshez is használták.Kis ágvégi virágai vannak, melyek a feltűnő, harang alakú, piros színű, módosult leveleken belül helyezkednek el. Az első példányokat James Drummond gyűjtötte 1848-ban. Azt gondolják a szakemberek, hogy elsősorban nektáron élő madarak porozzák be.

 

Címkék: virág növény darwinia


2009.03.19. 18:43 Tomtit

FRANKLINIA ALATAMAHA

A Franklinia alatamahát először John Bartram és fia, William figyelték meg. Georgia államban, az Altamaha folyó mentén egy kis Franklinia- ligetet fedeztek fel.. Barátjukról Benjamin Franklinról nevezték el.Bartramék magot gyűjtöttek és dugványt vettek, hogy a fát otthonukban, a pennsylvaniai Philadephiában kertjükben neveljék. Amikor 38 évvel később visszatértek, a Franklinia alatamahát már nem találták. De hála Bartramék erőfeszítésének, a faj létezik. A legutóbbi számlálás szerint több mint 2000 példány tenyészik a Földön. Legtöbb az USA-ban, de egész populációk vannak Európában, Kanadában és Új-Zélandon.A Franklinia alatamaha nagyon igényes növény. Sokszárú bokornak vagy kis fának nő meg. A levelei sötétzöldek, fényesek, 20 cm-esre is megnőnek. Ősszel lombja narancs, vörös és lila színűvé válik. Fő vonzerejét nagy, krémfehér virágai adják, melyek átmérője 6-12 centiméter. Szirmai viaszosak, porzószálai aranysárgák. Illata édes, a narancsvirágéhoz hasonlít. Viszonylag hosszan virágzik, júliustól az első fagyokig.Magról szaporítható. A sikeres termesztők fájukat online regisztráltatják a Franklinia Számlálásnál, amelyet a philadephiai Bartman’s Gardenben vezetnek.

 

 

Címkék: virág növény franklinia alatamaha


2009.03.18. 09:25 Tomtit

NASPOLYA

 

Terebélyes fája kb. 6 méter magasra nő meg. Kérge szürkésbarna, sima idővel szögletes lemezekre töredezik.

Virága fehér, ötszirmú, kb. 5 cm-esek. Tavasz végén, nyár elején nyílik. Termése körtealakú, a tetején az elszáradt csészével. Méretük kb. 3 centiméter. Termése ehető, de csak akkor finom. ha már a dér megcsípte. Hazája Délnyugat-Ázsia és Délkelet-Európa. Nálunk is kapható.

 

 

Címkék: növény naspolya


2009.03.16. 16:29 Tomtit

CSILLAGÁNIZS

Alacsony növésű, örökzöld fa. Sima kérge szürkésfehér. Virágai magányosan nyílnak. Jellegzetes alakú termése a kínai konyha nevezetes „öt fűszerkeverék”-ének egyik alkotórésze. A leveléből és a terméséből nyert illóolaj nemcsak fűszer, hanem gyógyszer is, de a kozmetikai ipar is felhasználja  szappanok, hajolajak és parfümök illatosítására.

Ez a csillagánizs nem keverendő össze japán csillagánizzsal, ennek ugyanis levele és kardamonillatú termése mérgező. Japánban gyakran ültetik a templomok körül. Kérgéből tömjént nyernek.
 
 
 

 

 

Címkék: növény csillagánizs


2009.03.15. 16:47 Tomtit

MANDARINKALAP

A mandarinkalap virágai téglavörösek vagy narancsszínűek(ritkán sárgák). Ezt a nevet pedig azért kapta, mert a kínai szalmakalapra emlékeztet a szétterült csészéje, amely 2-3 cm széles. A pártacső vékony, meghajló. Kezdetben cserje termetű, később akár 10 méter magasra is megnőhet. A mandarinkalap olyan növény, amelynél a cserje és a lián közötti elhatárolás különösen nehéz feladat. Olykor még csüngő ágú faként is látható.

 

Címkék: virág növény mandarinkalap


2009.03.12. 16:24 Tomtit

ARAUKÁRIA

 

A fenyők világában előkelő helyen állnak az araukáriák. Létezik egy úgynevezett araukáriavonal, amely Dél-Amerikám, Dél-Afrikán és Ausztrálián át húzódik. A növény egyik mutatós faja a chilei araukária.

 
Idehaza még kevésbé ismert az ausztráliai araukária, amely sok hasonlóságot mutat az előbb említett chilei fenyővel.

 

Az ausztrál bennszülöttek mitikus fájáról van szó, melynek nőivarú toboztermése az egyik legjobban becsült „diófélét” szolgáltatja. A 30 centiméter hosszú és arasznyi széles tobozok a mandulánál jóval nagyobb, hozzá hasonló ízű magokat rejtenek. A bennszülöttek által „bunyabunyafenyőnek nevezett, hatalmas méretű fa termését több napos ünnepség keretében szüretelték. Ekkor a törzsek mindegyike felfüggesztette a harcokat, és átmeneti békét kötöttek egymással, hogy a keleti part hegyei közé vonulva - ahol e növény eredeti élőhelye volt- együtt szüretelhessenek. Egy-egy fa tulajdonjoga apáról fiúra szállt. A magokat főzve, sütve fogyasztották, vagy szárítva lisztté őrölték.

Mivel fenyő fája házak és hajók építésére is nagyon alkalmasnak bizonyult, hatalmas erdőségeket irtottak ki a fehér telepesek. Épp emiatt mára már védett növénynek nyilvánították.

 

 

 

Címkék: növény araukária


2009.03.10. 21:42 Tomtit

SÁRGAFEJŰ KIRÁLYKA

Rejtett életüket télen feladják. Az erdőkben rovarokra, pókokra vadásznak. Vékony, magas hangjuk van. Fészküket mohából és fűből építik és  a fenyők ágvégére függesztik. Európában, Észak-Afrikában, Közép-Ázsiában, Japánban élnek. Hazánkban szórványosan költenek, de gyakori téli vendégek.

 

 

 

Címkék: állat madár sárgafejű királyka


2009.03.09. 17:27 Tomtit

PITAYA

Sárkánygyümölcsek is nevezik, de van aki eperkaktusz vagy pitaya néven ismeri. Puha pikkelyekkel borított fuksziarózsaszín héja is különlegessé teszi.

A belseje is váratlan látványt nyújt: húsa teljesen fehér, puha, tele van fekete magokkal; olyan, mint egy albino kivi. Édes, kellemes, a kivihez hasonló íze van, de kevésbé erőteljes. Ezt a   C –vitaminban gazdag gyümölcsöt nyersen fogyasztják, önmagában,  gyümölcssalátákban vagy sörbetben.

 

Meg lehet hámozni, de célszerűbb kettévágni és a belsejét kikanalazni.

 

 

 

Címkék: gyümölcs növény pitaya


2009.03.07. 14:51 Tomtit

MUGHSAYL -LYUKAK

Az Omanban találhatóK, különleges látványt nyújtó Mughsayl „szellőzőnyílásai” érdekes természeti jelenségek, amelyekhez komor legenda és érdekes mítoszok fűződnek.

 

A szellőzőnyílásokat évmilliók alatt hozták létre az erős áramlatok, az alacsony mészkősziklákat ostromló hullámok. A kevésbé ellenálló kőzetben a tenger hatalmas nyomása hatására repedések, majd nyílások keletkeztek. A szikláknak ütköző hullámok átnyomják a vizet a sziklákon, s az szétrobbanva, vízpermetként lövell a magasba. A sziklás partvidéken festői szirtek és homokos szakaszok váltakoznak, de a térség a ködről is nevezetes, amely tovább fokozza a „szellőzőnyílásokra” kíváncsi látogatók elé táruló látványt. Erős hullámzás idején a látvány még a szokásosnál is pazarabb.

 


 

Címkék: táj mughsayl lyukak