Balzsamuborka egyéves, egylaki, lágy, csavarodó szárú kúszónövény. Legfeljebb 4 m hosszú szára 5 szögletű, hosszbarázdás, és egyszerű kacsokat fejleszt.Termése csüngő, hosszú kocsányú kabak, vastag bordákkal, ráncokkal és szemölcsökkel. A terméseket éretlen, zöld állapotban takarítják be, megérve héjuk élénksárga vagy narancsszínű. Alakja és mérete nagyon sokféle: hengeres, orsó alakú vagy elliptikus.
A fogyasztásra legalkalmasabb az éretlen termés, melynek húsa halványzöld és nagyon keserű ízű. A keserű magok fehéres, szivacsos-száraz, ízetlen bélben helyezkednek el; éretten vöröses színűek és édes magköpennyel borítottak.
A keserű, vasban és vitaminokban gazdag termése Ázsiában gyakori és kedvelt zöldség. Éretlenül betakarítva órákig sós vízben áztatják, így elveszti keserű ízét. Ezután párolva vagy főzve fogyasztják. A fiatal terméseket savanyúságnak teszik el vagy befőzik. A fiatal levelek, hajtások és virágok puhítva ízletes, fűszeres zöldségként fogyasztható. A növény nedve nyersen mérgező, ízületi gyulladás, reuma, asztma, bőrbetegséget és cukorbetegség kezelésére használják. Ázsia trópusairól származik, a meleg klímájú területeken világszerte termesztik, elsősorban Dél- és Délkelet-Ázsiában, Kínában és a karib-tengeri szigeteken.
Ajánlott bejegyzések: