Címkék

Címkefelhő

Naptár

szeptember 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

2009.02.26. 09:38 Tomtit

CSONTVÁZ - PART

Csontváz-part a Namíb-sivatag északi részén húzódik.A part baljóslatú nevét az itt heverő hajóroncsoknak köszönheti, melyeket az erős atlanti áramlások ejtettek csapdába.A szárazföld sem barátságosabb. Azok, akiknek a jéghideg Atlanti-óceán és a cápák okozta veszély elől sikerült megmenekülniük, gyakran éhen vagy szomjan vesztek a hajóroncsok és a bálnaroncsok szomszédságában. Néhány hét elteltével aztán a Namíb- sivatag finom homokja vékony lepellel vont minden emberi, állati maradványt. Az Angola határától 500 km hosszan végighúzódó part menti terület ma nemzeti park.

Ez a sivatagi régió nevével ellentétben, igen látványos. Sokszor 300 métert is elérő homokdűnék a tengerbe buknak alá, amelynek vize kristálytiszta.Úgy tűnik, mintha a Csontváz-parton az élet semmi formája nem maradna meg. Ez azonban nem igaz.

Növények, állatok élnek itt szép számmal - mégpedig a ködből!Normális körülmények között az Atlanti- óceán felett kialakult forró, nedves levegőnek a perzselő sivatagi napon el kellene tűnnie: mielőtt azonban a párás légtömegek elérnék a partot, a közvetlenül az Antarktiszról érkező jéghideg Bengulea-áramlatba ütköznek, s nedvességtartalmukból a lehűlés során köd képződik. A kora reggeli órákban lehet különösen jól megfigyelni a nedves „szellem” okozta látványosságot, amint félelmetesen szétterül, és akár 40 km mélyen is belopódzik a szárazföld felé.Hajnalban az egész partvidék nyüzsögni kezd. Minden élőlény sajátos módon alkalmazkodik ehhez a környezethez, hogy az életet adó vízcseppeket minél hatékonyabban hasznosítsa.

 
A ködevő bogár például miután felfutott egy dűnére akrobata módjára „fején áll”, a hátsó lábait kinyújtja.
Pontosan úgy, ahogy egy pohár víz falára kicsapódik a víz, ha elég hideg, a köd is lecsapódik a bogár testén és lecsurog a szájához. De van olyan bogár is, amelyik több mint egy méter hosszú árkot épít, amelynek meredek falain a víz lecsapódik és a „ciszternában” összegyűlik.

 

  A növények gyökere nem hatol túl mélyre, de annál jobban szétterül, és kb. 10 méteres körzetből gyűjtik össze a nedvességet.

 

Címkék: táj csontváz part