Datolyaszilva
Kína, Korea és Japán legfontosabb gyümölcsfája. Levelei tojásdadok, kihegyesedők. Felszínük fényes sötétzöld, fonákjuk világosabb és többnyire szőrös. Ősszel narancssárgára , pirosra színeződnek.
A virágai harangalakúak, sárga színűek. A termése nagy (kb. 30 dkg) húsos, sárga, narancsszínű vagy piros.
A terméshéj vékony, sima, fényes, megérve sárga, narancsszínű vagy vörös. A lédús, kezdetben szilárd, éretten lágy, sárga, narancsszínű vagy vörösesbarna terméshús a teljes érettség előtt nyersen élvezhetetlen, keserű, erősen csersavas és összehúzó hatású. Érett, lágy állapotban a csersav már részben vagy teljesen eltűnik; a bogyó édes ízűvé és zamatossá válik.
A tökéletesen beérett, csersavmentes gyümölcsöt meghámozzák, vagy a héjból kikanalazzák, ízlés szerint cukrozva, zöld citrom levével lecsepegtetve vagy jégkrémmel tálalják. A terméshúst gyümölcssalátákba is teszik.
Ajánlott bejegyzések: