Címkék

Címkefelhő

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2008.07.11. 22:16 Tomtit

FEHÉR FAGYÖNGY

 A fehér fagyöngy egész Európában, Észak-Afrikában és Ázsia nyugati részében él. Tudományos nemzetségneve (Viscum) latinul ragadósat jelent, ami a bogyók ragacsos nedvére utal.A fehér fagyöngy fás szárú, félparazita növény. A fák koronájában él, terebélyes, akár egy méter átmérőjű, gömbölyded bokor. Gyökérzete az életmódjának megfelelően jelentősen leegyszerűsödött. Kapaszkodó gyökereivel megtapad az ágakon, vékony szívógyökereivel pedig a kéreg alá hatolnak, és közvetlenül a gazdanövény edénynyalábjaiból szívja ki a vizet és a benne oldott ásványi anyagokat. Bőrszerű, fordítottan tojásdad levelei télen sem hullanak le. A fagyöngy kétlaki növény, virágai enyhe nektár illatúak. Termése fehér vagy sárga színű, egymagvú álbogyó, november végén érik be, s a madarak terjesztik.

A fehér fagyöngy mérgező növény, a gyógyszeriparban használják fel. Hatóanyaga csökkenti a vérnyomást, nyugtatólag hat az idegrendszerre, görcsoldó, és jótékonyan hat az anyagcserére.

A bogyóterméséből régebben légyfogót és madárfogót is főztek. Karácsonykor pedig a szeretet és boldogságjelképeként csokorba kötik. Több ókori nép szent növénynek hitte a fagyöngyöt, mivel nem a földből nő ki. Valószínűleg fagyöngy volt az az „arany ág”, amit Vergilius megemlít művében. A középkorban az almafán növő fagyöngyről azt tartották, hogy megvéd a boszorkányoktól. A népi babona szerint megvéd a villámoktól, a tűztől és a szerencsétlenségtől.

komment

Címkék: növény fehér fagyöngy


süti beállítások módosítása